„ИНОВАЦИИ В МУЗЕЯ“

Проектът „ИНОВАЦИИ В МУЗЕЯ“ е одобрен, финансиран и подпомогнат от Програма Европа 2017 на Столичната община. 

 

„Иновации в Музея“ е проект, който да покаже и насърчи разбирането как творчеството и иновациите ще допринесат за нашето личностно, културно, икономическо и социално развитие.

Фондация  „Изкуството и детето” има за цел да открива, подпомага и развива таланта на деца и младите хора в областта на културата. Чрез опознаване на  българското изкуство да осигури  преноса му към следващите поколения, като се потърсят съвременни форми и начини за популяризиране на  културното наследство. Да подпомага усъвършенстването на образователната система и методите на обучение, чрез творчество и иновации. 

„Иновации в Музея“ е важен и значим проект, който със създаването на нова интернет платформа ще реализира една от поставените дългосрочни цели за бъдещ Музей на детското и младежко изкуство.

Каним всички млади и талантливи хора, децата на столицата да участват в проекта на фондация „Изкуството и детето“ „Иновации в музея“. Искаме да погледнете с очите на творец своята София, като експериментирате чрез връзката творчество и иновации. Сами да участвате в създаването на по–красива среда за живот. 

Искаме да ви поканим да участвате със свободно избран пейзаж от столицата, който заснет и обработен с достъпен софтуер да изпратите на адрес: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Свободни сте да експериментирате, да доразвивате предложения модел и да привличате нови участници и публики. Пейзажът от нашата столица, който е темата с която ще експериментират всички участници е най–добрия избор на визия. Тази тема и създадените и избрани образци ще постави начало при създаването на Фонд от детски и младежки произведения за бъдещ Музей на детското изкуство.

Идеята на проекта „Иновации в Музея“ е чрез творчество и иновации да провокира младите хора да участват активно в търсене на път за подобрение на визията на нашата столица и превръщането и в по-добър, интелигентен, съвременен град. Да ги включи в реализацията на проект, който да помогне за това, като използваме съвременните нови форми на работа в областта на изкуството и добрите европейски практики. Техните авторски продукти ще бъдат първите качени на нова интернет платформа която създава фонд от произведения за бъдещ Музей на детското и младежко изкуство, какъвто София няма. 

Идеята е да спомогнем да се изгради среда с високо качество на живот за своите млади граждани. Чрез иновативен подход в изкуството и провокацията на авторски продукт, децата и младите хора да участват активно в проекта, да покажат потенциала и възможностите си. Да ги увлечем в правенето на „Въвличащо изкуство“, като погледнат към вечното изкуство на пейзажа с нови очи. Чрез лесно достъпния софтуер да направят художествена снимка от нашата столица. Сами да изберат как да я обработят с предоставените възможности на дигиталната техника, като така да потърсят и покажат по нов творчески начин емблематични, изпълнени с история и дух места на нашия град. Целта ни е тези подбрани пейзажи да поставят начало, старт на новата специална платформата, която да стане публично достъпно пространство за творчеството на младите хора в София. 

Целта ни е да провокираме участниците и да породим у тях желанието да творят и създадат от снимка авторски картини – пейзажи от нашата столица. Ще покажем, чрез „Въвличащото изкуство“ и иновациите, как младите хора ще поставят начало, като участват в създаването на Фонд от творби, които ще стане основа за бъдещ Музей на детското и младежко изкуство. Новата интернет платформа ще е началото на дълъг път който фондация „Изкуството и детето“ си поставя. Едновременно с това ще се запознаем с големите майстори и техните творби показващи София преди 100 години. Музеят – НХГ е мястото в което оригиналите пазят историята, която трябва да помним и надграждаме.

Фондация „Изкуството и детето“ работи активно и последователно в проекти, в които избора на целевата група са децата и младите хора. Чрез проекта „Иновации в Музея“ естествено и логично е да увлечем най-младите жители на столицата. Чрез опознаване на  българското изкуство и използването на иновативните възможности предоставени ни от съвременните технологии да осигурим  преноса му към следващите поколения. Избора на целевата група, обхващаща сегашните будни и активни млади хора от столицата, които са поколението, с което заедно ще потърсим съвременни форми и начини за популяризиране на  културното наследство. Проектът е насочен изцяло към тях за тяхното развитие и образование.

Специфични цели на проекта:

– Заедно с младите хора, художници, куратори и изкуствоведи, чрез връзката иновации и творчество да създадем вид документ, пейзаж представящ градската среда – София в определен момент, от нашия живот.

– Да потърсим и покажем приемственост, като използваме за основа уникалните пейзажи на големите стари майстори рисували София и техните творчески произведения, които са в залите на НХГ Квадрат 500 – Образователни програми.

– Да погледнем на тях, като рамка, като пейзаж на екстериора, през който преминава живота на столицата. 

– Да покажем с провокация как днес, чрез иновация и творчество, младите хора участват в културното, икономическо и социално развитие на столицата.

– Да покажем как една снимка направена с телефон и обработена с дигиталните софтуерни възможности, които младите хора активно използват, се създават нови творчески продукти. 

– Да покажем с тях динамиката на града, в момента на своето дишане, цветен, жизнен, видян през очите на младите хора. Да потърсим миналото но да погледнем бъдещето на младите хора и живота в столицата, чрез опита  на добрите европейски практики.

– Чрез „Въвличащо изкуство“ и съвременните технологии, с тези нови творчески продукти, уловили мигове от живота на столицата да поставим начало на нова, публична интернет платформа. 

– Тя да стане с надграждане и развитие във времето Фонд,  подбран архив от младежки произведения за бъдещ Музей на детското и младежко творчество. 

Проектът кореспондира с целите и приоритетите на Иновативната стратегията за интелигентна специализация на София, чрез утвърждаването й на град, който изгражда среда с високо качество на живот за своите млади граждани. „Иновации в Музея“ е крачка в посока на търсене на път, който да създаде така мечтаните от всички млади хора по-добри условия за живот, реализация и просперитет. Проектът е иновативна идея за интердисциплинарни прояви. Превръщането на част от създадените продукти във Фонд за Музей на детското и младежко изкуство, какъвто столицата няма, напълно отговаря на целта за сближаване с практиките на развитите европейски столици. Насърчава културния обмен и приобщаването към европейските ценности. Основната цел на проекта кореспондира със стратегията в посока да разкрие иновативния потенциал на столицата в културно, икономическо и социално отношение, като пресъздаде реализирани добри практики за подобряване на средата на живот, чрез използването на новите информационни и комуникационни технологии. Той дава възможност да се проследи връзката между творчеството и технологиите в областта на изобразителното изкуство, чрез провокацията на „Въвличащо изкуство“.