АЗ ВДЪХНОВЯВАМ - Рисунки за Музея

ПРОЕКТЪТ СЕ РЕАЛИЗИРА С ФИНАНСОВАТА ПРОДКРЕПА НА АГЕНЦИЯ ЗА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ

С проекта – Изложба – „АЗ ВДЪХНОВЯВАМ“ - Рисунки за Музея – арттерапия за деца с трайни увреждания, искаме да помогнем на най-малките, прекрасните, различните деца да намерят положителни начини да изразят своите чувства. Резултатът от това ще е Изложба – публично събитие в което децата са активните участници. Датата на откриването на Изложбата е 1ви ноември 2021 г. – Денят на народните будители. Посветена на тази дата, изложбата става още по-важно събитие за децата – за техните родителите, приятели и семейства, за всички нас, като общество. Съюзът на Българските Художници, като наш партньор в дългата и трудна работа, на отговорните институции, които подкрепят децата и изкуството ще предоставят пространството за изложбата. Тя ще бъде представена в едно от емблематичните места за изкуство, там където се представят най-големите изложби – в залите на популярната улица „Шипка“ 6. Фондацията приема този проект като надграждане на поставените сериозни цели за събиране на фонд от детски рисунки за Музей на детското изкуство. Изложбата ще се превърне в събитие и ще покаже на обществото неподозирани дарби в художествено творческите интерпретации на прекрасните деца. Ще съхраним техните рисунки за фонда за Музея на детското изкуство и така те ще станат част от създаването на културна ценност.

Не само художникът, а който и да е творчески човек, какъвто и да е бил, всички свои велики достижения са обвързани с неговата фантазия. Динамичния принцип на фантазията се явява игра, която се счита присъща на децата и е несъвместима със сериозната работа. "АЗ ВДЪХНОВЯВАМ" – новата изложба, която подготвяме с вълшебните деца е сериозна, много сериозна работа! 

Силата на успеха е не само във факта, че той вдъхновява, дава удовлетворение на постигнатото, но и във факта, че той естествено хвърля мостове към бъдещето. 

С обич с грижа и с вълшебство ще рисуваме с вълшебните деца от детските градини в София. Детските градини №59 „Елхица“ ж.к. Младост 3 и ДГ №189 „Сто усмивки“, ж.к. Младост 1 с прекрасните екипи на г-жа Виолета Коцева и г-жа Лилия Костова - директори на градините. Заедно ще работим по проекта с нашите приятели, психолози, специални педагози и логопеди, които неуморно се грижат за специалните деца!

Арттерапията е една от формите на психотерапията, метод в който основна движеща сила е творчеството. Важно е да се работи с децата с трайни увреждания преди навършване на 4 годишна възраст, защото тогава имат възможност за по-добра адаптация и интеграция. В процеса на общуване и чрез творчеството детето изразява себе си, чрез използване на визуални средства, дава отдушник на емоции, преживявания и страхове. Формират се комуникативни умения, откриват се скрити и потиснати чувства, мисли, емоции. Развиват се въображението, творческите способности и се повишава самочувствието на детето. 

„Активно въображение” това е нашия творчески процес! Съществува вътрешен език, вълшебство и изразност на рисунките и ние, които работим с различните деца, харесваме тази изразност. Обичта ни свързва истински и всички ние, усещаме тази фантазия като своя и я преживяваме пълноценно, защото между нас е обичта, която ви споделяме.

Децата със специални образователни потребности са деца, като всички останали. Те са със същите социални нужди, като своите връстници и имат потребност от приятели, игра и обучение, от грижа и безопасна среда в която да израстват. Трябва да бъдат обичани и оценени. Успехът ражда успех. Най-добрият мотив за тях е съзнанието, че успяват. Ако всички ние вярваме и демонстрираме доверие в тях, много по-вероятно е и те самите да имат доверие в себе си. 

Изложбата "Аз вдъхновявам" е нашето доверие в тях!

Ние, фондация „Изкуството и детето“ сме вдъхновени от прекрасните малки художници, от тези толкова вълнуващи и талантливи, различни деца. Обичаме да откриваме заедно с тях нови светове, мечтаем и ставаме по-добри. Прекрасно е, че заедно можем да погледнем отвисоко на всеки ден и така да опознаваме света. 

Началото на идеите за използването на изобразителното изкуство, на рисуването с различни материали и техники за целите на психотерапията идва от художници. Ценно е, че в дейността участват петте сетива. Това е прекрасен начин за придобиване на знания за заобикалящата ни реалност, както и за задоволяване на сензорните потребности. Целта е себеизразяване. Щастливи сме, че Вълшебните деца рисуваха свободни, с желание и щастието личеше в очите им. Без да се следват определени правила и техники, направиха рисунки, които ще ни разкрият с петна, форми и цвят определени аспекти от вътрешния им свят. Това което ще видим в тези интерпретации ще провокира във всички нас – публиката, определени чувства и мисли. Ще ни развълнува, защото ще усетим начина, по който детето се възприема. Ще сме свидетели на образи, с които ще се разкрие уникалността на всяко едно Вълшебно дете. ИЗЛОЖБАТА ще е крайния резултат от един извървян път с много преживявания и щастие. Прекрасни сте, Вълшебни деца! 

Всяко дете има нужда да му казваме, че заслужава най-доброто, че е специално и има определена мисия в света. Вълшебните деца имат нужда от среда изпълнена с любов, разбиране, търпение и хармония. Те имат нужда да вярваме в тях, да мечтаем с тях, да ги подкрепяме и обичаме! И най-важното е, че те имат нужда от прегръдки, много прегръдки! Най-голямото постижение на всеки родител, на учителя, на всички нас възрастните е да накараме детето да вярва в себе си и в своите мечти! 

Щастливи сме, че имаме възможност да надграждаме в годините важни цели от проекти, с които да помогнем процесите на интеграция и социална изолация при Вълшебните деца. Помагаме им да бъдат активна част от проекти, които формират нови аудитории, интереси, развиващи културни традиции и познания. Радваме се, че ги включваме активното в културния живот на столицата. Работим с най-малките деца, за които трябва да се полагат специални грижи, подкрепа и арттерапевтични дейности и тогава имаме реалните шансове да се получат наистина добри резултати. За всички нас проекта „Аз вдъхновявам“ е споделяне и разпространяване на добрите културни практики и борба със социалното изключване на прекрасните, Вълшебните деца и техните семейства. 

„Децата са най-чистите, ярки и витални цветове в палитрата на живота. Те непрестанно създават, претворяват и даряват красота. А децата със специални потребности са част от този цветен празник – всяко носи своята индивидуалност и всяко има нужда да утвърди най-доброто от себе си. Изпълнени са с вдъхновение, търсят различни начини да го изразят, понякога се нуждаят от малко помощ, за да го направят.“

В заниманията с усмихнатите художници, нашите деца от ДГ 189 „Сто усмивки“ твориха и даваха глас на емоциите си в защитеното пространство на арттерапията – без да са натоварени с очаквания, без изисквания и критики, подкрепени от изкуството и цветовете. Работата по проекта и подготовката на изложбата „Аз вдъхновявам – рисунки за музея“ за пореден път и за всички ни станаха повод за усмивки, радост и засилване на вярата, че всяко дете може. Благодаря ви, деца, за вдъхновението!

Дияна Василева – психолог

Епохата, в която живеем физическата среща /срещата с тялото ни/ е автентична и крайно значима. Усмивките, обичта, вярата и надеждата помагат на децата да пресъздадат преживяванията си.

Моментът, в който зърнем толкова уникални и талантливи деца, потопени в техния свят от емоции и спонтанност знаем, че единственото което ни казват е:

"Следвай ме, придружавай ме, подкрепяй ме и Аз ще открия пътя да бъда себе си!" 

Милена Жекова – психотерапевт

„Аз вдъхновявам“ е прекрасна тема за взаимодействие. Всяко дете има нужда от усмивка. Всяко дете има нужда от обич и приятели. „Изложба  – „Аз Вдъхновявам“ – Рисунки за Музея – арт терапия за деца с трайни увреждания“ е проект, който дава всички тези неща на децата. Любим ден за малчовците е този, в който идват художниците. Пастелите и боичките отключват като с магия детските емоции. Няма друга такава радост. Две драснати чертички и вече надничаш в детския свят. Малко цвят за настроение и улавяш чувствата. Времето спира, а децата творят. И няма значение колко голяма е творбата - тя е истинска, тя е ценна, тя е от сърцето. А колко е искрено задоволството от свършената работа и с каква гордост всички искат да покажат картинките си! Благодарни сме, че сме част от тази магия – МАГИЯТА на усмивката и приятелствата. 

Екипът специалисти на ДГ №59 „Елхица“

Разгледай ИЗЛОЖБА ТУК

Галерия със снимки