„Иновации в музея“ – работна среща

Фондация „Изкуството и детето“ организира и проведе работна среща на 22 юни т.г. по проект „Иновации в музея”, който се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа 2017

Домакин на събитието  бе Национална галерия „Квадрат 500“. В началото на юни проектът стартира с дни на отворените врати в галерията, с която фондацията има отлично сътрудничество и партньорство.

Музеят е мястото, където картините пресъздават историята, която трябва да помним и надграждаме. 

На срещата присъстваха деца, родители, учители, директори и представители на 12 софийски училища, ръководители на студиа и школи по изобразително изкуство от софийските читалища, от Националния Дворец на децата, от Националната гимназия за изящни изкуства „Илия Петров“, галеристи, художници и партньори на фондацията.

С изключителен интерес талантливите деца и младежи от столицата, които бяха на работната среща, изслушаха представянето на идеята на проекта. Всички приеха да са посланици на тази идея. Приеха да погледнат с очите на творец своята София, като експериментират  чрез връзката между творчество и иновации. С желание споделиха, че ще участват със свободно избран пейзаж от столицата, който заснет и обработен с достъпен софтуер, ще изпратят на адрес Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.. Обещаха да  експериментират и да привличат нови участници и публики, които ще се включат в проекта. Заедно разгледаха творби на известни български художници, показващи знакови места в София.

Работата по проекта започна активно в началото на юни. Оттогава досега са получени уникални, направени от децата - участници, снимки-пейзажи от София. През месец август ще бъдат журирани детските интерпретации. Избраните творби ще поставят началото на фонд от детски и младежки произведения за бъдещ Музей на детското изкуство. Проектът ще завърши през септември с изложба на избрани и отпечатани на табла произведения отново в Национална галерия „Квадрат 500“. 

Срещата беше открита от Весела Христова-Радоева, ръководител отдел „Комуникации“ на Националната галерия.

Боряна Занова, художник и председател на фондация „Изкуството и детето“, представи идеята на проекта, неговите цели и дейности, водещи към реализиране и успешно създаване на фонд от детски и младежки произведения на изобразителното изкуство, за бъдещ Музей на детското изкуство. С вълнение и нескрита емоция тя благодари на всички присъстващи - близо 80 гости. 

На събитието присъства Анелия Атанасова, координатор по Програма Европа на Столична община.

В работната среща взеха участие Яна Братанова и Сиана Минева от отдел Образователни програми и проекти на галерията, които разказаха на всички гости за старите майстори, художниците,  рисували София преди 100 години и разведоха децата из залите на галерията.

Работната среща показа и насърчи разбирането за това как творчеството и иновациите ще допринесат за личностно, културно, икономическо и социално развитие на децата. Проектът привлече младите хора и децата, обърна внимание на начините, по които чрез използваните от всички тях нови технологии и приложения в съвременните средства за комуникации, чрез дигиталното и виртуалното, изкуството става изключително достъпно.

Фондация „Изкуството и детето” има за цел да открива, подпомага и развива таланта на децата и младите хора в областта на културата. Идеята е чрез опознаване на  българското изкуство да се осигури  преноса му към следващите поколения, като се потърсят съвременни форми и начини за популяризиране на  културното наследство. 

„Иновации в Музея“ е важен и значим проект, който със създаването на нова интернет платформа ще реализира една от поставените дългосрочни цели за бъдещ Музей на детското и младежко изкуство. Идеята на проекта „Иновации в Музея“ е чрез творчество и иновации да провокира младите хора да участват активно в търсене на път за подобрение визията на нашата столица и превръщането й в по-добър, интелигентен, съвременен град. Да ги включим в реализацията на проект, който да помогне за това, като използваме съвременните нови форми на работа в областта на изкуството и добрите европейски практики. 

 

Прочетена 3207 пъти