Галерията на открито вече е факт!

Открихме заключителната изложба от проекта „Новите очи на старите сгради“ в четвъртък, 6 октомври 2016 г. от 11:00 часа пред „старата баня“ на р-н Нови Искър. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа 2016. Фондация „Изкуството и детето“ подреди цветните пана, обработени и създадени от прекрасните рисунки на децата от района. Малките художници се включиха и участваха активно в организираните извънучебни занимания по изкуство. 

Домакин на проекта беше р-н Нови Искър, с който фондацията има отлично сътрудничество и партньорство. Предоставената като изложбена площ неизползвана сграда в района „старата баня“ днес грейна с прекрасните, цветни картини. Изложбата е върху огромните прозорци на сградата, а тя е близо до площад с много посещения в центъра на района и така, тази изложба ще бъде видяна от всички. Създадените картини-пана, нарисувани с обич от децата, от младите и активни хора от района са нейните нови „цветни очи”. Това беше завършващата среща от проекта, откриване на изложбата.

Присъстваха Вр.И.Д. кмет на район "Нови Искър" г-жа Веселка Петкова, която поздрави участниците, г-жа Надежда Ангелска - координатор по Програма Европа - Столична община, г-жа Нели Мирчева - ст. експерт "Култура", Десислава Дамянова - мл. специалист "Проекти и програми", директорът на. 176 ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – с. Негован – г-н Радулов, директорът на 179 ОУ „Васил Левски“ – с. Доброславци – г-жа Христова, директорът на 32  ЦДГ – с. Чепинци, както и деца – участници в проекта, родители, учители и ръководители от школите и училищата на отделните кметства. 

Това са: 179 ОУ „Васил Левски“ – с. Доброславци и деца от с. Балша, учещи в училището в с. Доброславци; Читалище „Пробуда 1921“ – с. Доброславци – Школата по рисуване; ЦДГ– 32  – с. Чепинци; Читалище „Христо Ботев 1919“ – с. Мировяне – Школата по изобразително изкуство; 170 СОУ „Васил Левски“ – кв. Курило;  Читалище „Христо Ботев 1907“ - кв. Курило – Школата по изобразително изкуство; 176 ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – с. Негован.

Всички гости разгледаха изложбата и получиха рекламни дипляни и брошури, както и подаръци за своето участие – книжки от фондация „Изкуството и детето“.  

Идеята за създаване на знаков център е част от превръщането на районите на град София в места с уникална идентичност и значимост. Радваме се и вярваме, че това което всички сътворихме с този проект е именно това. Чрез използване на добри европейски практики в света на изкуството, да покажем модел и да обособим, артцентър, галерия на открито, чрез различни образи и техники.

„Новите очи на старите сгради” е проект на фондация Изкуството и детето, одобрен, финансиран и подпомогнат от Програма Европа на Столична община” и със него се илюстрира по прекрасен начин целите на Програма Европа. С радост можем да кажем, че създадохме устойчиви и трайни политики при утвърждаването и разработването на модел за социализиране и облагородяване на градско пространство, с прекрасната изложба от рисунките на децата и младите и будни граждани в един от големите, крайни райони на столицата.

Проектът постигна изграждане на трайно сътрудничество с общинската структура в район Нови Искър и фондация Изкуството и детето за прилагане на добри европейски практики в обществена полза. 

Щастливи сме че направихме заедно една прекрасна „галерия на открито“! 

Прочетена 1682 пъти