Проектът „Заедно през мъдростта на миналото – заедно в бъдещето“ успя да постигне поставените цели

Проектът „Заедно през мъдростта на миналото – заедно в бъдещето“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община – Програма Европа 2023 от фондация Изкуството и детето

Проектът – „Заедно през мъдростта на миналото – заедно в бъдещето“, успя да постигне поставените цели, реализира дейностите, и постигна резултатите които си постави.  Надградихме модела, които следваме за устойчиви политики и участие в социализиране на градски пространства в посока изява и участие на младите хора в живота на столицата. Успяхме да увлечем тези млади хора да застанат зад кауза която противодейства на разделението и омразата. Те изразиха своята позиция за премахване на насилието, за да живеем в град без език на омраза, ксенофобия и екстремизм. Организирахме и проведохме поредица от обучителни срещи и занимания с участниците в проекта – малките ученици от 35 СЕУ „Добри Войников“. Използвахме мъдростта на Българските народни приказки и върху техните послания участниците в проекта разискваха и показаха добродетели и творчество. Проведохме в организираните „Творчески работилници“ часове по творческа игра, визуализация и драматизация. С иновативен подход и чрез използването на „Въвличащо изкуство“, иновативна идея за интердисциплинарни прояви, с нов подход и с нови изразни средства върху основата на фолклора и народните приказки увлякохме в участие учениците. Тяхното активно участие привлече в дейностите на проекта, приятели, семейства, учители и близки, с което се надгради многократно участниците. Проектът показа че София е град на младите и активните.  Приказката е плодороден и незаменим източник на морално възпитание за децата. Увличайки ги чрез метода на „Въвличащо изкуство“ успяхме да се противопоставим, на агресията, омразата и отчуждението. Създадените иновативни образи на героите от приказките станаха нови, любими символи, слогани и знаци на доброто. Помогнахме на децата да разберат необходимостта от доброто познание на всичко мъдро от миналото, което ни учи на добродетели. Няма по-добри и ценни добродетели, които да научим, приемем и предадем от мъдростта на приказката. 

Щастливи сме, че с реализацията на проекта надграждаме доброто партньорство между фондация „Изкуството и детето“, Програма Европа, 35 СЕУ „Добри Войников“, р-н Лозенец и Столична Библиотека за утвърждаване на София, като столица на толерантността и като град без език на омразата, ксенофобията и екстремизма. Всички заедно сме обединени около обща кауза в полза и подкрепа на децата, като казваме не на насилието, разделението и омразата. 

Завършихме проекта с публично събитие в Столична библиотека на площад „Славейков“ 4. Арт инсталацията от рисунки и слогани по темата, открихме на 1ви ноември – Деня на народните будители. Изложба с послание с кауза, която допринесе за уникалната идентичност на нашата столица. На това събитие показахме най-добрите от създадените продукти. Показахме ги на специални отпечатани табла. Много от децата – участници заедно с целите си семейства присъстваха на събитието и всички те получиха грамоти и подарък, специалната книжка създадена по проекта. 

Изложбата откри председателя на фондация „Изкуството и детето“ г-жа Боряна Занова, обръщение към всички направи и г-жа Донка Александрова от 35 СЕУ „Добри Войников“, както и г-жа Йовка Иванчева – ръководител културна и проектна дейност от Столична библиотека. Те споделиха с всички над 100 гости на събитието радостта си от успеха на участниците в проекта. Отбелязаха колко талантливи и отговорни са младите хора и ги поздравиха с думите, че те са новите, малки будители.

Училищата трябва да бъдат безопасно място, където децата да учат и да растат. Много деца преживяват насилие, тормоз и заплахи, разбира се не само в класната стая. Това става все по-често в последните години и има доживотни последици върху детското физическо и емоционално здраве. За да предпазим настоящото и бъдещите поколения деца, трябва да се обединим и да изискаме промяна, като предлагаме нови модели на възпитание, общуване и развитие и то от най-ранната възраст на детето. Познавайки голяма част от програмата и дейността на 35 СЕУ „Добри Войников“, виждаме как то реализира смели, творчески идеи, иновации и проекти. Учениците смело разгръщат потенциала и креативността в учебния процес, подкрепяни от родителите и семействата си, които активно и с желание искат да подкрепят своите деца в намирането на иновативни и стойностни решения. За тях е важно да не се позволи насилието във всичките му форми да се превърне в урок за всеки ден. Учениците и екипа от преподаватели се обединяват, за да изискат не само безопасността в образованието, а да се потърси модел, за да се преодоляват обществени дисбаланси и натрупани в годините проблеми. 

 

Изказвам благодарност на фондация "Изкуството и детето" за оказаното доверие да сме партньори в проекта  "Заедно през мъдростта на миналото - заедно в бъдещето".

Участници в проекта са малките ученици на 35 СЕУ "Добри Войников", водени от техните учители Донка Александрова, Нели Иванова, Галя Чолакова и художничката Боряна Занова и нейния екип.

Работните срещи с децата протичат ползотворно в класните стаи и в актовата зала на училището.

Рисунките на децата вълнуват, въздействат и радват с цветове, образи и вдъхновение!

До нови срещи в нови творчески проекти!

Величка Петрова – директор на 35 СЕУ „Добри Войников“

 

Цял живот търсим доброто и вярваме в него! 

Още като деца то идва при нас от приказките. А там народът ни е изразил мечтата си за щастие и красота в живота. Там народният творец показва схващанията си за човека - какво е отношението му към природата, към другите хора и какви качества трябва да притежава: разум, доброта, честност, трудолюбие, смелост и обич към семейството.

С особено значение в приказките е изведена сплотеността и разбирателството в рода, родителската обич и закрила. Децата са щастието в семейството!

Българският творец особено цени ума, знанието и иронизира глупостта. Отхвърля алчността, завистта, предателството и лъжата.

Децата научават от приказките, че смелите преодоляват препятствия и побеждават, благодарение на силната си воля и добро сърце! 

Този, който върши добро, е възнаграден, а онзи, който върши зло - наказан!

Приказките, дошли от миналото, вълнуват и днес големи и малки! Те въздействат върху детските емоции! Децата преживяват заедно с героите изпитанията, радостите, любовта и се учат да разграничават добро и зло, грозно и красиво!

Езикът на народните приказки е близък до детето. Той е изразителен, образен и без излишни думи, а простите житейски истини стигат до децата естествено и непосредствено. 

Приказките, с които сме живели и заспивали като малки, днес са със съвременните деца. Дошли от миналото, приказките са живи и днес и са спътник на бъдещето, в което винаги живеят децата!

Донка Александрова – учител в 35 СЕУ „Добри Войников“

 

Проектът „Заедно през мъдростта на миналото – заедно в бъдещето“ успява по чуден начин да покаже на всички ни, че изкуството е неразделна част от човешкия живот. Учениците от начален етап на обучението разсъждават будно върху героите и събитията, които срещат в народните приказки и умело творят с различни техники и цветове. Видяхме образите на доброто и злото. Тези багри и форми, които създават малките художници с помощта на своите учители и художниците, които работиха с тях, успяха да оставят голяма диря в съзнанието на всички. Това са истински, успешни методически съчетания с четене и рисуване, за тълкуването на темата за поуките в приказките и добротворчеството.

Нели Иванова – учител в 35 СЕУ „Добри Войников“

 

Децата са нашите съкровища и ние, възрастните хора, притежаваме ключето, с което отключваме стремежа да откриват доброто, красивото и истинското около себе си! Благодаря за удоволствието да работим заедно! 

Галина Чолакова  – учител в 35 СЕУ „Добри Войников“

 

 ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА - ТУК

 

  

Прочетена 1034 пъти

Галерия със снимки