Изкуството променя моя град - изложба

Проектът „Изкуството променя моя град“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община - Програма Европа 2021 от фондация Изкуството и детето 

Ние, екипът на фондация „Изкуството и детето“, отново споделяме, че талантливите хора са национално богатство и търсим възможности да ги открием и подкрепим още в детска възраст. За нас е изключително важно да успеем да доведем всяка нова, добра творческа идея до завършен край. Имаме за цел да откриваме, подпомагаме и развиваме таланта на децата и младите хора в областта на културата. Чрез опознаване на българското изкуство да се осигури преноса му към следващите поколения, като се потърсят съвременни форми и начини за популяризиране на културното наследство. С нашите проекти да подпомагаме усъвършенстването на образователната система и методите на обучение, чрез творчество и иновации. Проектът „Изкуството променя моя град“ е нова, успешна крачка в тази посока. 

"Бъди добър, прави добро"! Този, който е добър, ще направи и другите добри - това бе основната идея на проекта и ние го реализирахме с прийомите на изобразителното изкуство. 

На 23 май, екипа на Фондация „Изкуството и детето“, заедно с кмета на район „Нови Искър г-жа Даниела Райчева, с г-жа Цвета Точева от администрацията на района, заедно с деца участници в проекта, директори на училища, г-жа Лилия Петкова - директор на 179 СУ „Васил Левски“, г-н Николай Радулов - директор на 176 ОУ Св. Св. „Кирил и Методий“ с. Негован, с г-жа Биляна Найденова – директор на 170 ОУ „Васил Левски“ кв. Курило, с прекрасните учители от училищата, Мария Стоянова, Камелия Николаева, Ани Йорданова, с преподаватели от школи по изкуство в читалища, „Пробуда 1921“ с. Доброславци – Ренате Тричкова и Читалище „Христо Ботев 1907“ кв. Курило – Елена Хаджистоянова, родители, гости и приятели, откри завършващата изложба по проекта, който се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа 2021. 

Открихме изложбата в навечерието на големия празник 24 май. „Изкуството променя моя град“ акцентира върху социалния ефект, като използва изкуството, като обединител на общността, около общата кауза – НЕ на насилието. Творческата провокацията към младите хора, ги освободи и те изразиха мнения и споделиха лични преживявания. Това позволи всички да бъдем заедно, обединени в една кауза за развитие, успех и просперитет, без различия, без агресия, без омраза, без вражда. 

Проектът успя да реализира една иновативна по своята същност арт инсталация от образи и творчески интерпретации по темата в една различна среда. Във връзка с възникнали непредвидени, технически обстоятелства със сградата – общинска собственост, представляваща Старата баня в центъра на гр. Нови Искър, която беше първоначално предвидена за изложбата, не можеше да бъде използвана. Район „Нови Искър“ ни уведоми за това и ни предостави ново място за завършващата проекта изложба. 

Оградата на парк „Кестени“, който се намира в гр. Нови Искър, кв. Славовци, разположен успоредно на ул. Искърско дефиле, улица по която минава целия поток от Дефилето към гр. София и обратно, се превърна в галерията на открито. С това си разположение, предоставеното ново пространство бе напълно подходящо за нашата изложба и не промени заложените цели на проекта. Рисунките и творческите интерпретации, направени от участниците се превърнаха в желаната арт инсталация върху оградата на прекрасния парк „Кестени“.

Благодарим ви, прекрасни деца - участници в проекта, със своите рисунки, вие казахте да на равенството, приятелството и обичта! 

Благодарим на всички участници, всички вие, заедно сте вълшебните посланици на ДОБРОТО! 

 

РАЗГЛЕДАЙ ОЩЕ ОТ ПРОЕКТА

 

Прочетена 1552 пъти

Галерия със снимки