Откриване на изложба „ПАЛИТРА НА ЧУВСТВАТА“

Фондация „Изкуството и детето“ откри изложба „ПАЛИТРА НА ЧУВСТВАТА“ – Арт терапия за различните деца в Национална галерия „Квадрат 500“.

Проектът е финансиран от Държавна Агенция за хората с увреждания

Децата със специални образователни потребности – синдром на Даун, аутизъм, детска церебрална парализа и други увреждания са като своите връстници. Те имат същите социални нужди и потребност от обич, приятели, игра и обучение. Имат нужда от грижа и безопасна среда, в която да израстват, да се развиват, да показват своите знания и успехи. Да бъдат част от значими културни, спортни и други прояви. Това ги кара да се чувстват значими и оценени от семействата си, от учителите и приятелите си. Когато по обективни причини това не е осъзнато от самото дете, не значи, че неговото семейство, не търси този свят за него. Всички ние като общество сме длъжни да създаваме нужната подкрепа на тези деца и техните родители. Всяко велико достижение е обвързано с фантазия. Динамичния принцип на фантазията се явява игра, която се счита присъща на всички децата и тя е несъвместима със сериозната работа. Приемаме АРТ терапията като творчески процес, който помага да се освободи тази игра и да се покаже гения, скрит в малкото телце на детето. Това ще е основното, което ще ни води в света на фантазията. Тогава детските рисунки ще са резултат на освободената енергия. Целта ни е да подпомогнем децата да направят промяна и да развият личностния си потенциал, чрез използването на художествени материали и похвати в една сигурна и защитена среда. 

Изложба е важно и нужно събитие, защото то ще създаде възможност да говорим открито за проблемите, които имат децата с увреждания и всички ние като общество. Създадените трайни контакти на фондацията с телевизионни културни предавания, които ще поканим да отразят завършващото събитие ще осигурят популяризацията на проекта и неговите резултати.

ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА ПРОЧЕТЕТЕ ТУК

Прочетена 2170 пъти

Галерия със снимки