Работна среща и арт ателие с деца участници в проекта на фондация "Изкуството и детето" - „Европа в София с младите българи – Нарисувай ми правата

Да насърчава всяко дете, да има свобода на себеизразяването и да твори, това е основната мисия на фондация "Изкуството и детето", която на 13 април проведе арт ателие и работна среща по проекта „Европа в София с младите българи – Нарисувай ми правата“. Проектът се изпълнява с финансовата подкрепа на Столичната община Програма Европа 2018 г. и е изграден върху приетата Конвенция за правата на детето.

В ателието на Националната галерия Квадрат 500 се събраха деца представители на двайсет столични училища и деца от студиата по изкуство на Национален дворец на децата, които са активните участници в проекта. Децата участваха в уркшоп-събитие –„Правна работилница“ в която обсъдиха вълнуващите ги теми по проекта, показаха направените до момента илюстрации, направиха нови интересни скици и рисунки, с които показаха живота си през призмата на техните права.

В отвореното арт ателие на работната среща присъстваха и техните приятели, родители, учители, директори, ръководители на школи по изкуство, художници и изкуствоведи. 

След проведеното занимание с децата участници се състоя работната среща, на която пред всички гости художничката Боряна Занова – председател на фондацията и юрист Кремена Илиева дадоха разяснения относно бъдещите дейности по проекта. 

Гости на работната среща бяха г-жа Цветомира  Георгиева, координатор по Програма Европа, г-жа Весела Радоева от Националната галерия, г-жа Яна Братанова и Сияна Минева от Образователни програми, художниците Елица Косева – Шиварова, Лили Прокопиева, Зорина Милковска, Костадинка Кръстева, Милена Владкова, Димитър Стоянов и Ренате Тричкова.

Идеята на „Европа в София с младите българи – Нарисувай ми правата“ е участниците да създадат рисунки върху темата на проекта. Те ще са в основата на създаването на информационно помагало, правно четиво, от текстовете на Конвенцията за правата на децата и илюстрациите на участниците. По време на проекта децата ще създадат и любим герой, който ще се анимира и популяризира, за да стане знак, символ за познание на права.

Избрани детски рисунки – илюстрации, направени от участниците в проекта, ще се съхранят с цел надграждане на идеята за подбран архив от произведения за бъдещ Музей на детското и младежко изкуство, който фондация „Изкуството и детето“ създава.

 

Прочетена 3690 пъти